Palócföld legnagyobb vára

Fülek (Fil’akovo) impozáns várromja a város közepén magasodó vulkáni bazaltkúpra épült. A nagy terjedelmű erődítmény néhány bástyája, egy nagy tornya és sziklába épült vastag falai maradtak meg az utókornak. A falakról csodás kilátás nyílik a 70 %-ban magyarok lakta kisvárosra és a környező hegyekre.

A várat belépődíj ellenében lehet látogatni, kétféle jegyet kapni, egy sétálójegyet, és egy, a vármúzeum kiállítását is magában foglaló jegyet.

A vár története

A valószínűleg már a tatárjárás előtt meglévő várat írásos emlékek először 1246-ban említik, amikor is egy Fulkó nevű rablólovagtól vette el a várat IV. Béla király. Ezután tulajdonosai sokszor változtak, a huszita, majd a török időkben, a magyar végvárat folyamatosan erősítgették, azonban 1554-ben mégis elfoglalta a török, sőt az egész Ipolymentét magában foglaló török szandzsák közigazgatási központja is lett, a füleki bég vezetésével. A várat 1593-ban sikerült a törököktől visszaszerezni. Az 1600-as évek számítottak a vár fénykorának, több vármegye is itt tartotta gyűléseit. A várhoz fűződő legnevezetesebb esemény 1682-ben történt, amikor is itt kiáltották ki királlyá Thököly Imrét, miután a Habsburgok elleni felkelést kirobbantó fejedelem a törökök segítségével bevette Füleket. Sajnos röviddel ezután Thököly a várat felrobbantotta, nehogy a császáriak kezére kerüljön. A vár azóta is romokban van.

Látogatás a várban

A vár bejáratánál alakították ki a modern Nógrádi Turisztikai Információs Központot. A szépen felújított épületben a városról és környékéről kaphatunk tájékoztatást magyar nyelven is.

A vár bejáratánál a hatalmas, fedeles, ötszögletű Bebek-bástya emelkedik, amely a legépebben fennmaradt része a várnak. Szélső falában látni a félig behatolt, kőből készült ágyúgolyót, az 1682-es ostrom emlékét. A bástyában a vár és a város történelmét bemutató kiállítás van berendezve. A felső várban megtalálhatjuk a palota maradványait, az őrtornyot és a félkör alakú ágyúbástyát (az ún. órabástyát). A várból csodálatos kilátás kínálkozik a városra és környékére.

A vár területén végig mehetünk az 5 állomásból álló tanösvényen, amely a vár történelmén kívül a várhegy földtanával is megismertet. A vár egy tufából képződött tűzhányó kráter peremének a maradványára épült. A tanösvény legmagasabb pontjáról lenyűgöző kilátás nyílik a városra és a környező Cseres-hegységre.

Gyakorlati tudnivalók

Nyitva tartás: márc. 15. – nov.15.: 10 – 18 óra, minden nap

Nógrádi Turisztikai Információs Központ: Hétfő-péntek: 8-16

Belépődíj

Vár és múzeum: felnőtt 3 euro, kedv.: 1,50 euro, ingyenes 6 éven alul és 70 éven felül

Csak a vár: 1,50 euro

Megközelítés

A vár bejárata a Váralja (Podhradská) utcából nyílik. Közvetlenül a várhoz is fel lehet menni kocsival, azonban érdemesebb megállni a központban, a Fő utcán, és onnan gyalogolni a Váralja utcán át a várhoz. A vár alatti rész enyhén szólva sem túl bizalomgerjesztő, maradjunk a felújított Podhradská utcán, úgysem lesz kedvünk másfelé kalandozni.

Fülek Salgótarjántól északra 25 km-re fekszik, a somoskőújfalui határátkelőtől maradva a 71-es főúton 10 km-re jobbra ágazik le a városkába vezető út.

 

http://www.hradfilakovo.sk/index.php/hu/