Különleges kilátótorony, káprázatos körpanoráma a Pilis hegyeire

A Piliscsaba felett magasló, Nagy-Kopasz (447 m) tetején, 2015 óta áll a dzsenga fajátékra hajazó, látványos Dévényi Antal-kilátó, melynek tornyából zavartalan körpanoráma tárul a Pilis és a Budai-hegység vonulataira. A kilátóhoz a legszebb útvonal a 10-es út menti Kopár csárdától kínálkozik, mely a hangulatos, fenyvesfoltokkal tarkított Zajnát-hegyeken keresztül vezet a Nagy-Kopaszra.

A túra hossza: 12,3 km

A túra időtartama: 3,5 óra

Szintkülönbség: 380 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege: Könnyű gyalogtúra jól jelzett turistautakon, ösvényeken, minimális szintkülönbséggel. Útközben vízvételi lehetőség nincs. Klotildligeten egy kocsmában „frissülhetünk” fel.

Kiindulópont: Kopár csárda előtti parkoló, buszmegálló, Piliscsaba és Pilisvörösvár között, a 10-es főút mellett.

 nagy-kopasz-pilis.jpg

 Térképkivágat: Pilis és a Visegrádi-hegység 1:30 000 (Szarvas-Faragó), www.map.hu 

A túra leírása

A Pilisvörösvár és Piliscsaba közti Kopár csárdától indulunk, mely egyben a Pilis és a Budai-hegységet elválasztó nyeregben van, előtte nagy parkoló. A P jelzéseket követve elmegyünk a parkoló végéig, ahol balra mutatnak a jelzések az erdőbe egy kis hídon át. Az ösvények elágazásánál, a jobb oldalit válasszuk, itt csatlakozik hozzánk a P körtúra jelzés is, majd a bal oldali ágon fogunk visszatérni a túráról.

Kitűnően jelzett, jól követhető vékony ösvényünk a Zajnát-hegyeken keresztül kanyarog le-föl, hangulatos fenyvesfoltokon át, gyönyörű erdőben, időnként szép kilátást nyújtva a környező hegyekre. A környéket Pilisvörösvári kopárok néven is ismerjük, az elmúlt évszázadokban az erdőt teljesen kiirtották itt, majd a kilátó névadója, Dévényi Antal erdész vezetésével a XX. század folyamán nagyarányú fenyőtelepítéssel segítettek a hegyek termőtalajának megmaradásához. A túlnyomórészt fekete fenyőkből álló erdő nagy része 1993-ban leégett, azóta a fenyő mellett egyéb lombos fafajtákkal ültették be az egykori kopárok területét.

Egy kopjafánál, megnyílik az erdő, remek panoráma nyílik a Kevélyek büszke vonulatára. Itt érjük el a balról becsatlakozó P körtúra hurkának túlsó végét. Továbbmegyünk a P jelzésen, mely hirtelen meredeken lejtve keresztez egy gázvezeték széles, jó kilátást nyújtó nyiladékát, majd ismét betérünk az erdőbe és pár méter után a S jelzés elágazásához érünk.

Pár lépésre újabb elágazás egy kis esőbeálló mellett, a S□ jel balra ágazik le, itt fogunk majd visszajönni Klotildliget felől. Most még egyenesen a P és a S jeleket követve gyalogolunk, mely eleinte szintet tartva éri el a Fehér-hegyet, majd közepes lejtővel fut neki egy vadvédelmi kerítésnek. Utunk itt balra fordul, majd egy perc múlva a kerítés végénél jobbra élesen lekanyarodik, továbbra is a drótkerítést követve. Egy derékszögű bal kanyar után az elágazásnál egyenesen a K+ jelzés megy tovább, mi jobbra fordulunk a P és a S jelzéseken és hamarosan egy pihenőhelyhez érünk, ahol a gyér vizű, foglalatlan Iluska-forrás csordogál.

Jobbról egy széles, erdészeti dózerút csatlakozik, de pár lépés után élesen balra fordulunk a széles szekérúton a P+ jeleket követve. Néhány száz méter után egy elágazásnál jobbra tartunk a K+ jelzésen, melynek széles földútja nyílegyenesen halad tovább egy kerítés mellett a madárdalos erdőben. Az út egy derékszögű balra fordulásának után, egy újabb elágazásnál jobbra fordulunk, a K+ jelekhez a K és a S körtúra is csatlakozik, elmegyünk egy pihenőhely mellett, a sárga rövidesen balra ágazik, mi pedig a jobb oldali úton megyünk enyhén emelkedve a Nagy-Kopasz oldalában.

10 perc után két nyiladék találkozásánál balra kanyarodunk a K körtúra vonalát követve, a K+ jobbra tart. Itt már a kilátó útjelzőtáblája is mutatja az utat. Felfelé tartva hamarosan jobbra kanyarodunk a K∆ jelzésű úton, mely enyhe kaptatón, széles, murvás úton pár perc alatt felvisz a Nagy-Kopasz (447 m) csúcsán álló Dévényi Antal-kilátóhoz.

A 2015-ben épült, hatalmas dzsenga faépítő játékra emlékeztető kilátótorony tetejéről káprázatos körpanoráma nyílik a Pilisre, a Visegrádi- és a Budai- hegységre, jó időben az esztergomi bazilika kupolája is jól kivehető. A kilátó mellett kulturált padok, asztalok és tűzrakóhely teszi még vonzóbbá a kirándulóhelyet. Visszasétálunk a K körtúra úthoz, egyenesen megyünk tovább, mígnem egy elágazásnál a K∆ jobbra tér Piliscsaba irányába, a K körtúrán maradva, melybe később balról becsatlakozik a S körtúra is Piliscsaba Klotildliget nevű részének szélső házaihoz érünk.

Balra megyünk tovább az erdő szélén, a felső házak melletti Dévényi Antal utcán, a negyedik utcán, a Munkácsy Mihály utcán jobbra fordulunk. A sínekhez érve jobbra a Liget söröző csábít egy kis pihenésre. Balra fordulunk, elmegyünk a Klotildliget vasúti megálló mellett, ahonnan az új S□ jelzéseket követve először a sínek melletti utacskán, majd a sorompó után, a balra tartó Zajnáthegyi úton folytatjuk túránkat. Mindjárt jobbra fordulunk az Erdősor utcába, mely rövidesen bevezet az erdőbe.

A S□ jelzésű út enyhén emelkedve egy hangulatos, buja vegetációjú völgyecskében kapaszkodik fel a Vörös-hegyre, ahol találkozik a P és a S jelzésekkel, a már ismerős kis esőbeállónál. Jobbra megyünk az ösvényen, át a gázvezeték nyiladékán, fel a P körtúra jelzés elágazásáig, ahol most a jobb oldali ágat választva 20-25 perc kényelmes sétával, gyönyörű erdőben vezető, hangulatos ösvényen érünk vissza kiindulási pontunkra.