A Tihanyi-félsziget legszebb pontjain

Magyarország legszebb túraútvonalainak egyike a Tihanyi-félsziget legcsodálatosabb kilátóhelyein és legérdekesebb látnivalóin végigfutó körtúra.

Az Ófaluból induló közepesen nehéz túra az idilli Belső-tó érintésével kúszik fel a legfontosabb gejzírkúpokra, majd a Gejzírmezőn keresztül a félsziget nyugati részén lévő legmagasabb csúcsaira felkapaszkodva, végig pazar kilátást nyújtva a Külső-tó mellett ér vissza a faluba.

A túra hossza: 11,3 km

Időtartam: 4-5 óra, kényelmes tempóban

Szintkülönbség: 270 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege: Közepesen hosszú túra, kitűnően jelzett ösvényeken, néhol közepesen meredek emelkedőkkel, az út nagy részében árnyék nélkül. Vizet feltétlen vigyünk magunkkal.

Kiindulópont: Tihany, Ófalu központja, apátság elől. Gépkocsival tavasztól őszig fizetős a parkolás, ingyen, korlátlan időkeretben a falu szélén a sportpálya és temető közötti parkolóban lehet letenni az autót.

tihanyi-nagy-kor-terkep.jpg

Térképkivágat: Balaton (Szarvas-Faragó), Tihany melléktérkép 1:20 000 


A túra leírása

Utunk legnagyobb része azonos a Lóczy Lajos tanösvénnyel, több helyen is találunk magyarázó táblákat a különböző látnivalókról.

Túránk az apátság elől indul, az itt kezdődő sárga kereszt jelzésen megyünk le a falu főutcájára, a Kossuth utcára, majd az első jobbra, lefelé tartó utcára térve egy kis jobb, majd bal kanyar után leérünk a Belső-tó partján létrehozott, új, impozáns Levendula Ház Látogatóközponthoz.

A házban érdekes filmeket ill. interaktív  kiállítást láthatunk a félsziget múltjáról és jelenéről, ajándékboltot, és szerény büfét is találunk. A ház környékén további látnivalókat találunk, legérdekesebb talán a Belső-tó nádasába benyúló fapallós tanösvény.

A háztól a nagyon hangulatos Belső-tó partján megyünk tovább a sportpálya széléig, ahol balra kanyarodunk a szürkemarhagulya legelőjének kerítésénél.

A kerítés sarkánál újra megpillantjuk a sárga kereszt jelzést, jobbra tartunk, majd két perc múlva egy kereszteződésnél utunk balra tart az erdőbe.

Gejzírmező

Enyhe emelkedőn érjük el első gejzírkúpunkat, a csodálatos kilátást nyújtó Hármas-hegyi kúpot. Innen már nincs messze a leghíresebb sziklaalakzat, az Aranyház-gejzírkúp. A panoráma valami elképesztően szép, belátjuk szinte az egész félszigetet, a Belső-tavat, a falut az apátsággal, a félsziget peremén körbefutó dombok láncolatát, a Füredi-öblöt.

A félszigetre jellemző gejziritkúpok vulkáni működés utóformái, kova-és mésztartalmú forróvizes iszap feltöréséből származó földtani alakzatok. Száznál is több található itt a félszigeten belőlük, a tanösvény is jó pár mellett elhalad, változatos neveket adtak legtöbbjüknek, leglátványosabb, az egyedülálló panorámájú Aranyház.

Érdemes balra tartanunk tovább a tanösvényen, az út egy kört ír le a hangulatos tölgyerdőben, érintve néhány érdekes sziklaalakzatot, az Átjáró-barlangot és a Kalapos-követ többek között.

Egy terméskövekből kirakott barlangszerű mélyedésben a félszigetre jellemző kőzetekből találunk egy kis kiállítást, majd innen a tanösvényen, ill. a sárga kereszt jelzésen tartsunk tovább a Gejzírmező irányába.

Több érdekes gejzírkúpot érintve, pl. Borz, maradjunk továbbra is a tanösvényen egy elágazásnál jobbra tartva, a Hálóeresztő felé, pár perc múlva a Félbevágott kúp mellett érjük el a kereszteződést a Hálóeresztőnél, ahol immár a sárga sáv jelzést fogjuk követni jó darabig a Csúcs-hegy irányába.

Fantasztikus kilátóhegyeken keresztül

Utunk le-föl hullámzik a Szarkádi-erdő romantikus tölgyerdejében, néhol pazar kilátást nyújtva a Balaton víztükrére. Hamarosan leérünk egy köves útra, az Erdei Iskola elé, itt balra tartunk, majd a jelzett út jobbra befordul az erdőbe, és felkapaszkodik a Gurbicza-tetőre.

Az út legszebb szakasza itt kezdődik, a következő 2 kilométer Magyarország legpazarabb turistaútjai közé tartozik, parádés a kilátás a Balatonra, egészen a Badacsonyig ellátunk, a Köröshegyi völgyhídtól a Sajkodi-öbölig.

Utunk végig a gerincen fut, a Balaton partja közvetlenül, mélyen alattunk, majd hamarosan meredekebben kezd emelkedni a Csúcs-hegy (232 m), a félsziget legmagasabb hegycsúcsára.

Mielőtt elérnénk a sziklás csúcsot, kis kitérőt tehetünk balra az oldalában nyíló Sobri Jóska-barlanghoz, amely egy gejzír forrásbarlang.

Mondanunk sem kell, hogy a Csúcs-hegyről nyíló kilátás is lenyűgöző, főleg nyugati irányban a Balaton felé.

Közvetlenül a csúcs alatt jobbra ágazik le a zöld háromszög jelzés a Belső-tó felé, itt lerövidíthetjük utunkat, ha már elegünk van a csodás kilátásból.

Tovább a sárga jelzésen a gyönyörű gerincen érjük el a Nyereg-hegyet (223 m), kimerészkedve a gejzirit sziklákra, jutalmunk ismét csak a lenyűgöző panoráma.

Kissé leereszkedve kereszteződéshez érünk, a sárga jel a tanösvénnyel együtt balra tovább megy az Apáti templomhoz, mi válasszuk a jobbra tartó sárga háromszög jelzésű ösvényt, amely a nagyon hangulatos Apáti-hegyen keresztül ereszkedik le a félsziget belsejében lévő szőlőkkel és gyümölcsösökkel tarkított medencébe.

Az Apáti-hegy füves, sziklás tetejéről a Külső-tó nádasrengetegére és meg-megcsillanó vízfelületére nyílik megkapó panoráma. Az úton lefelé a régi nagy, de mára már elvadult levenduláson megyünk keresztül. Késő tavasszal, nyár elején mámorító a levendulaillat.

Kiérve a ritkás, meseszép erdőből a szőlőültetvénynél találkozunk a zöld háromszög jelzéssel, és balra kanyarodunk rá. Több mint egy kilométert megtéve a szintben haladó, széles földes úton a szőlők és a mandulafák között, egy újabb táblával jelzett elágazáshoz érünk.

A jobbra tartó tanösvényen a Belső-tóhoz jutunk, tovább egyenesen haladva a tanösvény a Kis-Erdő-hegyre kapaszkodik fel egy kerítésnél balra leágazó úton. Amennyiben nem kanyarodunk balra a Kis-Erdő tető felé, egyenesen a széles úton maradva a szőlők aljában pár perc alatt elérjük a falu szélső házait.

Ha van még energiánk, érdemes felmenni a Kis-Erdő-hegy (203 m) tetején lévő szélmarta sziklákhoz, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a falura és az apátságra. A ligetes hegyoldalban leereszkedve kiérünk a főútra, ahol jobbra kanyarodva pár méter után elérjük a temető melletti parkolót, tovább haladva pedig pár perc alatt bent is vagyunk a központban, az apátságnál.